•  

    •  

Biografie

 

Kort chronologisch als muzikant/barkeeper/impresario:

 

1976-1977 middelbare school bandje Creature met oa Wally Zeylmaker en

Jan(tje) Koster (later drummer

van de band Sleezbeez)

1977 Cabaret Obscura met o.a. Erik van Muiswinkel

1984-1988 GRIN

1985 verrukkullukke 15 hit “You Need A Gun”

1986 LP “A View From The Valley”

1985-2000 barkeeper en bedrijfsleider en bij cafe Studio te Haarlem

Initiatiefnemer en eerste 10 jaar organisatie “Het 1 Januari-festival”

5 jaar X-Mix, 15 jaar programmeur live muziek

1988 samenwerking met “Van Kampen En De Leeuw”

1988 voorprogramma Steve Harley en Cockney Rebel in Paradiso-

Amsterdam

1998-2003 samenwerking met Danny Guinan

1998 CD “Red” – Danny Guinan & Red

1999 CD “A Pint Of Guinan’s” – Danny Guinan & Red

2002 CD” Best Foot Forward”- Noel Shannon

2002 optreden in Duitsland met de legendarische Shane McGowan

2003-heden impresariaat Freddie White

2003 CD “ If I Was Wise” – Danny Guinan & Red

2004 CD “Live” – Danny Guinan & Red

2005 organisatie optreden Christie Moore in Bergen op Zoom

2004-2011 samenwerking met Herman Pouderoyen

2004 tot heden : samenwerking met Arthur Ebeling

2004 tot heden samenwerking met Stooom!

2005 tot heden samenwerking met Boyd Small

2005 CD “Gebakken Lucht”- Herman Pouderoyen

2007 tot heden impressariaat Albert Niland

2009 CD “Niet In De Winkel Verkrijgbaar”- Herman Pouderoyen

2009 CD contrabas op aantal songs "You Handsome Devil"- Arthur Ebeling

2009 tot heden : samenwerking The Busquito’s

2009 CD “Wicky-Wacky-Woo – The Busquito’s

2010 CD “Wicky-Wacky-Too – The Busquito’s

Genomineerd als beste Bluesbassist van Nederland!

2011 CD “Wicky-Wacky-Tree – The Busquito’s

2012 Tounee met De Amerikaanse “Honker”, saxofoonlegende Big Jay McNeely

in Zwitserland en Frankrijk.

2013 CD “Tacky-Telly-Tunes”- The Busquito’s

2011 tot 2013 , dinsdags barkeeperen bij café De Lift te Haarlem

2012 tot heden samenwerking met Crazy Acoustics

2012 tot heden samenwerking met Goeie Gasten

2012 tot heden samenwerking met Jopen Huisband met o.a. Melissa Roos

en Joel de Tombe als vocalist.

2013 opname CD “Meer Mokum” met Jaap Somsen van “De Goeie Gasten”

2013 tot heden samenwerking met Dr. Funkofiets

2014 Veel buitenlandtournees met The Busquitos met als hoogtepunt

15 optredens in 14 dagen in Zuid-Korea.

2014 baspartijen en backing vocals op de CD 'More Love And Trouble' van Boyd Small

2015 background vocals op de CD 7th van Ben Reel

2017 start samenwerking met Freddy Koridon en The Harlem Honkies

2018 contrabas, basgitaar en background vocals op CD 'Wolken" van Rob Wtenweerde.

2018: tours met The Busquitos door UK, D, DK , Zuid-Korea en meeeeer

2018: show met The Busquitos en PeeWee Ellis in de UK.

2018: optreden met Fay Lovski

2018: opnames nieuwe CD The Busquitos

2018: helaas beeendiging Stooom wegens overlijden zanger/gitarist Ruud Mohlmann.

2018 Debuut als schlagerzanger bij de feestband Also Also

 

 

Ellenlange Biografie voor de doorzetter:

 

Een kind kan de bas doen….

 

Heemstede 1967.

Op zevenjarige leeftijd begon Ronald met pianoles, zoals dat hoorde in die tijd.

Na een jaartje gitaarles kocht hij op zijn veertiende – in een vlaag van verstandsverbijstering- van zijn zakgeld zijn eerste basgitaar. Thuis aangekomen kwam hij al snel tot de ontdekking dat zo’n instrument zonder versterking niet veel geluid voortbrengt. Het Philips-draaitafeltje bracht uitkomst, en heeft dat jaren volgehouden (zo maken ze ze niet meer tegenwoordig!).

Op slinkse wijze, niet afgeremd door enige gene over het matige gehalte van zijn spel, konkelde hij zich een weg in allerlei schoolbandjes.

Alles begon met het schoolbandje ‘Centum’, met zangeres Alexandra van Marken (! Later veel airplay met volksliederen van de tegenstanders van Oranje!). Daarna volgde het bandje ‘Creature’: de eerste serieuze stap op weg naar de podia, nou ja, twee of drie optredens, maar de verslaving was geboren. Met broer Gerard en Wally Zeijlmaker op gitaar en Jantje Koster (later bekend geworden met de hardrockband ‘Sleesbeez’) op drums speelde/oefende hij zowel eigen nummers (met welluidende titels als ‘Get on with the race’) als covers van Wishbone Ash en diverse andere rockbands.

Zoals een goed inwoner van de VVD-gemeente Heemstede betaamt, speelde Ronald samen met vriend Bart Drontman in die tijd veel jazz in de huiskamer en het was toen dat hij werd gevraagd om met o.a.Lucas Asselbergs (nu ‘Handsome Harry Company’) en Erik van Muiswinkel (wie kent hem niet!) in het schoolcabaret ‘Cabaret Obscura’ te spelen.

Met o.a. Richard Kruithof op saxofoon en Olav Mol(!) op drums werd geëxperimenteerd met funky jazz-rock en rare maatsoorten. Olav is hier nooit meer helemaal van hersteld en heeft zijn leven verder aan de Formule 1 geweid.

Daar een contrabas natuurlijk veel meer aanzien geeft in een gemeente als Heemstede, werd er door de ouders eentje aangeschaft en studeerde hij een aantal jaren klassiek contrabas bij Hans van Meeghen.

 

Op onverklaarbare wijze (dankzij of ondanks?) is een niet aflatende stroom musici, zangers en zangeressen, die in de loop der jaren zijn pad kruisten, redelijk tot zeer bekend geworden. Wij zoeken nog naar een verklaring voor dit fenomeen. Zo heeft ook Gaston Starreveld, vriendje in de middelbare school tijd het tot BNner geschopt.

 

Op de basgistaar verleende Thijs Vermeulen (Sjako!) bijscholing, en via hem kwam ook het contact tot stand met Larry Cook (Maarten Veldhuis) en de band GRIN. Met deze band was Ronald voor het eerst op de radio te horen: met het nummer ‘You need a gun’ stond GRIN weken in de ‘Verukkelijke 15′ van de VARA.

De LP ‘A view from the Valley’ werd opgenomen, die (gaat het niet altijd zo?) jammerlijk flopte.

 

Drie bier en een bas graag!

 

Noodgedwongen besloot Ronald zich aan een carrière in de horeca te wijden.

Maar het muziekvirus bleef in zijn lijf zitten en stiekem nam hij toch nog wel eens de bas ter hand. Geen genre was hem vreemd: van jazz via funk en soul tot bluesrock!  In deze periode schreef hij ook een aantal eigen liedjes midden jaren '80: Ego, So Long, Diapers (met o.a. Martiujn Bosman op drums en Ro Krom met een rap, beide later o.a. bij Gotcha) Dick v/d Gieseen toetsen en Rene Snoeks gitaar)

Met zijn vrienden Bart Edel, Bert Heemskerk en afwisselend drummer Martijn Bosman (later ‘Gotcha!’, tegenwoordig ‘Kane’) of drummers Marcel Schmidt  (o.a. Raggende Manne, Koud Goud) en Kees Wassenaar , was de stevige rockbands ‘Common Bert’ en Steal! in Haarlem en omstreken vrij succesvol.

Luister bv maar de opnames van Steal: eind jaren '80: Bad News, She Said, Brown Eyed Girl, Their Way

Zelfs met een akoestisch zangtrio met de veelbelovende naam “The Good, The Fat and the Ugly” met Borsato monitorman en fenomenaal blueszanger Bert Heemskerk en Grasparkietenlegende Ruud ’Danny’ Lodder werd veel live gespeeld en ook in de orkestbak bij de Dreigrosschenoper werden heel wat nootjes weggestreken.

Met de band “Van Kampen en de Leeuw”met Leen Korenhof, Andreas Pielage (‘Hakim’) en Mark Kamsma werd voor het eerst het grote podium Paradiso beklommen als voorprogramma van Steve Harley en Cockney Rebel.

Na deze periode organiseerde Ronald voor het eerst de ‘X-MiXX’ van café Studio in Haarlem, nog steeds een groot succes op de zondag voorafgaand aan kerst. De illustere bassist is tevens de initiatiefnemer, en jarenlang organisator geweest van het ’1 Januarifestival’, in dat zelfde café.

Bij die ‘X-MiXX’ en bij ‘Het 1 Januarifestival’ speelde hij met muzikanten als Peter Schön, Lèon Klaasse, Wil Maas, Xander Hubrecht, Roland Brunt(‘De Dijk’), Marcel Schmidt (‘Raggende Manne’), Arend Bouweester, Ro Krom (‘Gotcha!’), Paulette Willems (‘Miss Einstein’), Arnold Smits (‘Raggende Manne’), Xander Hubrecht (Idolsband)

Tussendoor speelde hij in Duitsland mét (en dus niet in het voorprogramma van!) Shane MacGowan (Pogues/Popes) in Duitsland tijdens de presentatie van zijn CD ‘The Crock of Gold’.

 

Het Ierse intermezzo…

 

In 1997 ontmoette Ronald de Ier Danny Guinan, die nieuw was in Haarlem en muzikanten zocht voor zijn band. Ronald zou Ronald niet geweest zijn indien hij deze gelegenheid niet met beide handen had aangegrepen om zich op te werpen als behulpzaam bassist. Ronald trommelde zijn vrienden op om mee te spelen en zag in 1 keer het licht!

Hij kuste zijn horeca-carrière vaarwel en koos voor het voltijds muzikantenbestaan. Ronald kreeg de kans om meer te doen dan bassen: hij schreef, componeerde en arrangeerde mee aan de nummers van de band, wat resulteerde in 4 zeer goed ontvangen CD’s! Maar hij nam ook een grote brok praktische taken op zich: Ronald zorgde voor boekingen en promotie, kocht een busje om de band van vervoer te voorzien en was zodoende op en naast het podium altijd druk in de weer voor Danny Guinan & Red.

Het harde werk resulteerde in zo’n 900 optredens in binnen- en buitenland (o.a. Ierland, Duitsland, Finland en natuurlijk België). De band speelde op grote podia zoals Paradiso, Melkweg en in een groot aantal theaters, maar ook het concertgebouw in Amsterdam en festivals zoals Dranouter in België, The Irish Festival in Finland en Folkwoods in Eindhoven. Met deze band verzorgde hij voorprogramma’s voor o.a. Luka Bloom en An Emotional Fish.

In de zomer van 2003 besliste Danny eenzijdig om een punt te zetten achter de samenwerking. Teleurgesteld zag Ronald met deze onverwachte beslissing een jarenlange investering van tijd en talent verloren gaan. Maar als de nood ‘t hoogst is…..

 

Ronald ‘Multitasker’ de Jong vandaag

 

De woorden van Guinan waren nog niet gezegd of de eerste aanbiedingen bereikten Ronald reeds!

Verschillende artiesten zochten blijkbaar naar een een professionele bassist en het nieuws dat Ronald de Jong opnieuw beschikbaar was deed snel de ronde. De ervaring die hij als bassist, boeker, secretaris, promotor, chauffeur, geldschieter, roadie, boekhouder en impresario bij zijn vorige band heeft opgedaan maken hem als multifunctioneel bandlid erg geliefd.

 

Hij speelde ondertussen o.a. samen met Amerikaanse Honker-legende Big Jay McNeely en gitarist Ruben Hoeke en werd genomineerd als beste bluesbassist van Nederland.

Tegenwoordig heeft hij meerdere clubjes gerenommeerde muzikanten om zich heen verzameld waar hij met veel plezier mee speelt.

 

Alles voor het popstergevoel!

 

Al vanaf 1998 tussen de 170 en 220 optredens per jaar in binnen- en buitenland.

Met The Busquito’s Het leukste en zeer succesvolle fun-swing-jazz-kwartet!

Met Ben Reel, een paar keer per jaar op tour met 1 van Ierlands beste zangers/songwriters.

Met Arthur Ebeling, Neerlands best bewaarde jump-jive en bluesgeheim

Met Boyd Small Four + One, de beste blueszanger/drummer die je ooit hebt gehoord hebt

Met Stooom!, covers van The Police, U2, INXS, Romantics, Kane…

Met Paul Martin, Iers vertolker van het betere Ierse en Amerikaanse songmateriaal

Met Dr. Funkofiets, spetterende funk-soul coverband.

Met De Jopen Huisband regelmatig optredens bij de beroemde Jopen Brouwerij met stergitarist Genn Schwarzer en drummer Paul van Schaik.

Onder de naam The Harlem Buoys begeleiden zei al jaren Ben Reel tijdens diens toertjes door Europa.

En onder de naam The HarlemHook zijn deze muzikanten met zanger/acteurJoel de Tombe een nieuwe band gestart in 2015.

Met de Goeie Gasten (The Good Guys), The Crazy Acoustics en nog veel meer kleine commerciële semi-akoestische projecten.

Met diverse incidentele commerciële of gewoon voor de lol projecten en sessies.

Verder is hij niet alleen actief als impresario voor zichzelf maar ook voor een aantal door hem en de buitenwacht zeer hooggeachte muzikanten als Freddy White, Albert Niland, en werkt hij regelmatig samen met diverse boekingskantoren, theaters en grote internationale festivals.

GRIN 1985

With Danny Guinan Patronaat 2002

Ronald de Jong

The Good The Fat And The Ugly 1990

With Shane McGowan Hannover 2002

With Herman Pouderoyen

2008